قول سدید مفهوم و آموزه ای قرآنی و برگرفته از آیۀ ۷۰ سورۀ مبارکۀ احزاب است. خداوند در این آیه می فرماید:
یَا اَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ وَ قُولُوا قَولاً سَدِیداً
ای کسانی که ایمان آورده اید، تقوای الهی پیشه کنید و سخن استوار و محکم بگویید.
این آیۀ مبارکه، توسط نمایندۀ معزز مقام معظم رهبری، حضرت حجت الاسلام و المسلمین حاج علی اکبری، در سال 91، به عنوان آیۀ سال انتخاب گردید. این آیه بیان سخن محکم، متقن، استوار و متین را در کنار تقوای الهی دستور می دهد. خداوند، در این آیه، به پروا و ترس و حرمت نسبت به مقام خداوندی و پرهیزگاری در مقابل گناهان فرمان داده و سپس دستور می دهد که مؤمنان سخن شایسته و منطقی و درست و صحیح بگویند.
«قول سدید» یا «سخن محکم»، حرفی راست و درست، منطقی، پاک، شایسته، زیبا و سودمند است و شیوه ای است که باید روش، رویه و برنامۀ سخن گفتنِ مؤمن باشد. بسیاری از آسیب ها، بیماری ها و اختلافات اجتماعی در سطوح کوچک و بزرگ ناشی از اشتباه در ارتباطات کلامی است. از آن جا که ارتباطات کلامی بخشی جدایی ناپذیر و تأثیرگذار در زندگی روزمره و هرروزۀ انسان هاست، توجه به استحکام و حق بودن سخن، برای زندگی بهینه ضروری و حیاتی است.
در ارتباطات کلامی در جامعۀ اسلامی، مؤمنان باید به اصول قول سدید پایبند باشند. صداقت، ادب و متانت، حق گویی، قابل فهم بودن، کامل و محکم بودن و خدایی بودن کلام، از این ویژگی هاست.
متأسفانه یکی از مهمترین سجایا و ویژگی های نیک اخلاقی که در جامعه در نتیجۀ عوامل مختلف، کمرنگ شده است، دقت در کلام و در نظر داشتن خداوند است. هنگامی که شخص خداوند را در هنگام سخن گفتن در نظر داشته باشد و رضایت او را مد نظر قرار دهد، حرف ناحق و ناروا و زشت نزده و مراقب آنچه بر زبان می آورد خواهد بود. باید در هر نوع گفتگو به این نکات توجه کرد تا از گناهان زبانی متعدد و آسیب های اجتماعی و ارتباطی پیشگیری شود.
بلافاصله، در آیۀ بعدی (آیۀ 71)، نتیجه و حاصل توجه به آموزۀ قول سدید و عمل به آن بیان می گردد:
قول سدید، نیازی برای حیات طیبه و زندگی پاک الهی است....
لینک قرائت متن و ترجمه های مختلف فارسی و انگلیسی+صوت آیه و ادامۀ سورۀ مبارکه
فهرست مطالب مفید، خواندنی و آموزنده در اینترنت دربارۀ قول سدید
به امید آن که سخنمان محکم باشد...
محتوای صفحه به مرور به روز و بهینه خواهد شد، انشاءالله...